Penerang Hati

Jika dibacakan Fatihah:

 • 70 kali sehari
 • selama 7 hari

pada suatu bekas yang berisi air kemudian dihembuskan kedalam air itu dan diberi minum kepada sesiapa yang kurang baik otaknya sama ada ia bebal, bodoh atau gelap hati.

Insyaallah akan dibukakan allah pintu hatinya dan diberikan kepadanya faham serta pengetahuan dan menjadi seorang pengingat.

Advertisements

25 Comments

 1. ahmad irfan said,

  December 31, 2006 at 3:46 am

  saya ingin mencariamalan kaya bendadak ada atau tidak

  • Zaa said,

   February 11, 2012 at 10:27 pm

   Amalkan solat sunat Dhuha kerana Allah Taala kerana ia membuka pintu-pintu rezeki.

  • ikhsan said,

   March 15, 2014 at 12:05 pm

   kaya mendadak,,,? kerja, atau buka usaha walau itu kecil, iringi dengan solat duha, sedekah

 2. shamzeroze said,

  February 3, 2009 at 12:18 pm

  pertanyaan saya: bagaimana caranya saya hendak lakukakan @ amalkan supaya anak perempuan saya mendengar kata…tidak pemarah dan lain2.utk pengetahuan, anak perempuan saya itu sekarang berusia 4 tahun. tq

  • Habeeba said,

   January 23, 2010 at 11:19 pm

   Apakah penyelesaian kepada anak remaja yg tak dengar cakap ibu bapa dan suka lakukan perkara yg dilanggar agama

 3. Muhammad Faisal said,

  March 15, 2009 at 1:55 pm

  Salam,

  Utk org yg pemarah, bacakan ayat 1-7 dari surah Toha dan hembuskan ke ubun-ubun kepala sewaktu org itu tidur. Lakukan sampai hatinya menjadi lembut dan mendengar kata kedua org tuanya. Insya-allah.

 4. Suzanna said,

  April 28, 2009 at 11:04 pm

  kalau sekiranya saya baca sendiri di minuman saya boleh tak??

 5. Maz66 said,

  May 13, 2009 at 8:36 am

  Assalamualaikum…tentang penerang hati tu …kalau tidakcukup hingga 70 kali disebabkan kita ada hal lain,boleh kah kita sambung dalam hari yang sama untuk mencukupkan 70 kali (untuk dalam satu hari).Terima kasih

 6. imram said,

  June 17, 2009 at 7:35 pm

  assalammualaikumsaya ter tarik sunnguh dengan bismillah 5,6,7,dan9
  itu sahaja

 7. MAMAT said,

  June 20, 2009 at 2:56 am

  assalamualaikum ya sheikh..
  saya dapat rasakan yang jiwa saya ni kotor. dahlah solat pon tak cukup.terutama sekali solat subuh. selalu solat di akhir waktu. bukannya saya tak tahu solat itu tiang agama. tahu tapi tak beramal. itulah salah saya. bagaimanalah agaknya supaya saya dapat berubah supaya lebih mendekatkan diri dengan ALLAH. saya tak mahu mati dalam keadaan yang kufur, lalai dan tidak mendapat keredhaan ALLAH. tolonglah saya ya sheikh.

 8. Harry_Jakers said,

  June 30, 2009 at 7:30 pm

  Ya Allah….Jadikanlah aku orang yg selalu Puas Diri

 9. faiz said,

  December 20, 2009 at 6:52 pm

  salam…
  saya seorg pelajar dan sy telah putus cinta. masalahnya saya tak dapat melupakan si dia wpun dia sudah berpunya. saya sanggup buat apa saja asalkan sy dapat kembali pada dia. tolonglah sy,. sy x mahu dlm keadaan jahil sebergini..

 10. pian said,

  February 13, 2010 at 12:56 am

  bagaimana caranya saya hendak lakukakan @ amalkan supaya anak perempuan saya mendengar kata…tidak pemarah dan ingin belajar …utk pengetahuan, anak perempuan saya itu sekarang berusia 4 tahun. tq

 11. ruby said,

  March 1, 2010 at 5:11 pm

  Ustz, sy kecewa rtangga setelah 30 thn baru sy tahu suami yg d rumah seperti seorng ustaz rupanya suka becakap lucah dng perempuan d pejabat.
  Selama ini bukan saje kesetiaan, wang harta segalanya sy telah serahkan. dia di himpit hutang sy yg selesaikan… puluh ribu rm berkali2 Tapi dlm masa yg sama dian buat begitu di belakang saya. Hanya baru kini terbongkar bila di beritahu olih anak akan sms yg merka sering lihat.Rupanya ramai perempuan di pejabat dia cuba minta secara senyap2. Dia bertaubat xbuat lagi katanya ini semua hanya gurauan saja.
  Hati sy amat pedih, hancur, kecewa, hampa tertipu rasa bagai bangkai bernyawa fikiran bagai terikat terbelenggu ditimpa perasaan ini.
  Usraz bantu saya untuk meneruskan perjlnan ini agar sy tidak sesat ….

 12. deni said,

  March 10, 2010 at 1:02 pm

  SAYA MEMOHON SUPAYA mudah mendaptkan ilmu paham & MELEKAT DIHATI untuk bijaksana AJARI SAYA….!!!!

 13. muhammad albi roni ranggas said,

  March 24, 2010 at 4:26 pm

  apa hukumnya jika kita belajar dari buku tanpa guru…..?
  dan apa yang harus kita lakukan agar ada penanggung jawabnya di akhirat kelak….? apakah ada cara lain…..?

 14. Azah said,

  July 6, 2010 at 11:32 am

  salam,,,

  Pertanyaan saya:

  Bagaimana kalau saya melakukan Penerang Hati dengan sendiri atau lebih baik orang lain yang melakukan untuk saya???

 15. AlongNakTolong said,

  July 30, 2010 at 5:58 pm

  salam..
  percobaan 1.2.3..
  Bung..kalau mau kaya kerja donk, jangan malas.

 16. Rusdi said,

  September 7, 2010 at 3:07 am

  Bismillahi Rahmannirrahim.

  Dengan nama Tuhanku, Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang, kami mohon perlindunganNya dari segala bisikan setan ke hati ini, dari rasa sombong dan takabur, apalagi mengharapkan pujian dari makhluk.

  Assalmualaikum Saudara ku..

  SUBHANNALLAH, WALHAMDULILLAH, WA LA ILAHA ILLALLAH, ALLAHU AKBAR…

  Shalawat dan salam bagi Baginda RasuLLAh Muhammad Saw,..

  Amalan di atas sungguh amalan yang luar biasa.. MENGAPA.. ?? Saya hanya mencoba memaparkan makna dari amalan ini menurut logika yang al fakir dapatkan selama perjalanan mencari cahaya yang sebenarNya,

  Mengapa ini amalan luar biasa ?, karena ilmu adalah nur, semua benda hidup dan benda mati di dunia ini mempunyai cahaya..

  Mengapa saya bilang luar biasa?, karena di sini kita di suruh membaca surrah yang luar biasa makna dan kedudukannya di dalam AL QURAN

  Surrah Al Fatihah adalah surat pembuka di dalam kitab suci Al Quran, dimana, surrah ini adalah Ummul Qur’an, intisari dari surrah ini luar biasa dahsyatnya.. berarti surrah ini mempunyai cahaya yang luarbiasa dahsyat nya… *(untuk semua umat manusia)

  Kemabali Ke CAHAYA, ibaratkan setiap satu kali membaca, seperti anda memasang 1 buah lampu 10.000 watt, setelah sampai 70 kali, kuliminasi cahaya yang akan anda hasilkan adalah 700.000 watt, dan jika kuliminasi cahaya tersebut anda salurkan sinarnya ke tembok berwarna hitam dengan jarak 7 meter tanpa lensa. otomatis tembok tersebut akan berubah warna nya menjadi putih.. dan jika sinarnya ada focuskan ke titik terkecil melalui 1 buah lensa, jumlah spectrum cahayanya akan bertambah 7 kali lipat bahkan lebih dari cahaya aslinya, jika dengan multiple lensa ?? anda pasti sudah tidak asing lagi dengan teknologi LASER bukan… Teknologi ini adalah teknologi ALLAH saudaraku…

  Para ilmuan dunia yang meneliti berbagi subject dalam science, banyak yang mengakui Ke Agungan ALLAH SWT dan Kitab Terakhirnya saudaraku, anda bisa lihat bukti2 nyatanya di google dan youtube, dan situs2 lainya..

  Laser apabila di projeksikan ke benda mati akan membakar benda tersebut, tp apabila di projeksikan ke air akan menyinari air tersebut dengan warna yang menakjubkan..

  mengapa air putih ? air adalah anugrah yg tiada taranya di dunia ini, silahkan anda cek secara medis, terapi air putih telah berhasil menyembuhkan banyk penyakit..

  Untuk mengapa setelah membaca, anda di suruh meniup ke air putih.. jawabanya ada di atas.. “dan jika sinarnya ada focuskan ke titik terkecil…”

  bagaimna cara menyalurkannya…? hati kita adalah “The Core” of our own lights, di dalamnya sudah ada “build in lens” jika anda focuskan hati anda dan anda kuci focusnya ke ALLAH SWT dengan penuh keyakinan, dan sekeketika dengan menyebut asma ALLAH SWT anda tiupkan… Bayangkan Sendiri Effectnya tehadap Air tersebut… SUBHANNALLAH.. dan begitu air tsb masuk ke dalam tubuh anda, imaginasikan sinar yang menyatu dalam air tersebut akan membasahi seluruh jaringan tubuh anda melalui darah menuju ke semua organ tubuh anda… SUBHANNALLAH…

  Sekiranya saya ingin meminta maaf jika saya lancang untuk mencoba memaparkan gambaran tentang amalan di atas.. jika ada kesalahan dalam menafsirkan amalan ini, itu memang betul2 kesalahan saya yang bodoh ini, dan jika benar adanya, semua itu adalah kebenaran SANG MAHA PENCIPTA, SUMBER DARI SELURUH CAHAYA DI JAGAT ALAM INI “ALLAH SWT”.

  ALLAH SWT dalam surrat annur ayat ke 35 Bersabda :

  Audzubillahimansyaitonirrajim.
  Bismillahirahman Nirrahim

  yang artinya :

  Allah (Pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya-Nya adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang (yang bercahaya) seperti mu…tiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang banyak berkahnya, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur (sesuatu) dan tidak pula di sebelah barat(nya), yang minyaknya (saja) hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang Dia kehendaki, dan Allah memperbuat per­umpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Mahamengetahui segala sesuatu. (QS. 24:35)

  Maha benar ALLAH dengan segala Firmannya..

  Wassalam…
  R.U

 17. lukman hakim said,

  November 25, 2010 at 12:08 am

  apa obatnya malas n apa arti hidup secara hakiki

 18. IRIANI said,

  September 26, 2011 at 4:47 pm

  assalamu alaikum pak ustas,kalau saya sering lupa dan banyak orang sering mengatakan kalau saya kaya stres dan bodoh,,,apa obatnya ustas,,,sy sring lupa dn kelihatan bego2,mks mohon infonya,,,

 19. .. said,

  February 4, 2012 at 9:55 pm

  bagus2 info kt sni

 20. Nuraini said,

  February 16, 2012 at 9:00 am

  Y allah lau memang ne benar q akan mencoba.Na

 21. burhan said,

  March 18, 2012 at 2:03 pm

  mohon halalkan, sy ingin mencuba..

 22. monida said,

  January 16, 2013 at 9:44 pm

  Ya… Allah tunjuki kami jalan yang benar, yaitu jalan yang Engkau Ridhoi..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: